het sollicitatie gesprek

Tips voor het sollicitatiegesprek

Onze eerste tip voor hét sollicitatiegesprek is: bereid je goed voor!

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus check voordat je naar het sollicitatiegesprek toegaat eerst de website van het bedrijf en eventueel het LinkedInprofiel van jouw gesprekspartner(s). Het is helemaal niet erg dat je gesprekspartner ziet dat jij op zijn profiel hebt gekeken.
Daarnaast kun je ook een aantal vragen opschrijven op het notitieblok dat je meeneemt, zo ziet jouw gesprekspartner ook dat je je goed hebt voorbereid. Jij ondergaat een vragenvuur, maar dit neemt niet weg dat jij geen vragen mag stellen. Dus wees niet bang!

Op onderstaande vragen kun je je ook voorbereiden. Dit zijn eigenlijk vragen die in elk sollicitatiegesprek voorkomen. Tip: weet van te voren wat je over jezelf wilt en kunt vertellen. Probeer in het sollicitatiegesprek met voorbeelden te werken, dit geeft een goede indruk en laat zien dat je nagedacht hebt over wat je zegt.

  • Waarom denk jij dat je geschikt bent voor deze functie?
  • Waarom pas jij bij onze organisatie en wat voeg jij dan toe?
  • Wat zijn jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten?
  • Wat verwacht je van de functie? En wat verwacht je van ons?
  • Wat is voor jou de stip op de horizon? Met andere woorden; waar zie jij jezelf over 5 á 10 jaar?
  • Heb je nog vragen? (vragen stellen is heel belangrijk! Dit getuigd van voorbereiding en interesse)

 

Na de grondige voorbereiding komt het moment dan toch daar; je bent onderweg naar hét sollicitatiegesprek. Tip: zorg dat je op tijd bent! Liever 10 minuten te vroeg dan 1 minuut te laat.
Mocht dit niet lukken wegens file of pech onderweg o.i.d., neem dan contact op met jouw gesprekspartner. Dit is namelijk belangrijk onderdeel van de eerste indruk.

Een belangrijke tip tijdens het gesprek: het is van groot belang om positief over je eerdere werkgevers te spreken.

Ook een belangrijke tip: Laat je gesprekspartner altijd uitpraten en luister goed naar wat hij/zij zegt. Door de zenuwen kan het soms gebeuren dat je te snel antwoord wilt geven en dat je daardoor niet precies ingaat op hetgeen jouw gesprekspartner wil bespreken. Deze miscommunicatie kan een slechte indruk achterlaten en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Tip voor de zenuwen: breek gelijk het ijs! Durf te zeggen dat je zenuwachtig bent, je gesprekspartner zal dit begrijpen en meenemen tijdens het gesprek. Ook zal hij/zij het begrijpen als je even niet uit je woorden komt en daardoor iets langer nodig hebt om antwoord te geven.

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Wat je aantrekt naar een sollicitatiegesprek is eigenlijk voor elk bedrijf, iedere functie en per persoon verschillend. Maar over het algemeen zijn er natuurlijk wel wat tips die je mee kunt nemen in het beoordelen of je het juiste aan hebt. Deze tips zijn als volgt:

Tip1

Bepaal door jouw goede voorbereiding wat de bedrijfscultuur is. Is het een formele of informele organisatie? Wat voor soort personen werken er binnen de organisatie (kijk bijv. op Facebook of LinkedIn)?

Tip2

Zorg dat je niet te bloot gekleed bent. Denk hierbij aan het bedekken van de decolleté, een jurk of blouse mét mouwen en aan de lengte van een rok of jurk.

Tip3

Vraag mensen uit je omgeving wat zij van jouw kleding vinden en of het passend is om deze aan te trekken naar een sollicitatiegesprek.

Natuurlijk is het belangrijk dat je altijd jezelf blijft en dat jij je prettig voelt in de kleding die je draagt!

Dingen die je wel of juist echt niet moet doen of zeggen!

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn er een aantal dingen waar jouw gesprekspartner op let. Dit kan doorslaggevend zijn bij de beslissing om jou aan te nemen of juist niet. Let daarom goed op de volgende punten:

Neem een actieve houding aan in het gesprek; ga rechtop zitten, steun niet met je hoofd op je hand en sla je armen niet over elkaar (gesloten houding).

Glimlach ten alle tijden en zorg dat je vriendelijkheid uitstraalt!

Neem pen en papier mee (waar evt. al vragen op staan). Zo kom je voorbereid over en kan je zelf niets vergeten.

Kijk je gesprekspartner(s) altijd aan als je diegene een hand geeft en zijn/haar vragen beantwoordt of al zij tegen jou praten.

Als je even moet wachten tot je opgehaald wordt, je staat bijv. te wachten bij de receptie, maak dan een praatje met de Receptioniste. Begin bijv. over het weer of de inrichting van de ruimte.

Zorg dat je geen rare / onnodige dingen in je tas hebt die eruit kunnen vallen. Denk aan: eten, rondslingerende tampons of make-up wat vlekt en rommelig staat.

Zet ten alle tijden je tas op de grond! NOOIT je tas op tafel laten staan!

Zet je mobiel op stil of liever nog; UIT! Er is niets vervelender dan een beller tijdens jouw sollicitatiegesprek.