tips voor jouw eerste werkdag

De Belangrijkste tips

met deze tips maak je een goeie indruk op je eerste werkdag

Tip 1: Dit is ook de meest belangrijke tip; KOM OP TIJD!!!

Zorg dat je ongeveer 15 minuten van te voren aanwezig bent, mocht er dan iets misgaan tijdens het parkeren of het is iets drukker op de weg, dan heb je daar nog ruimte voor. Beter 10 minuten te vroeg dan 1 minuut te laat!

Tip 2: Stel je voor aan zo’n beetje elke nieuwe collega die voorbij komt.

Als nieuweling stel je je altijd netjes voor aan voor jou nieuwe gezichten. Het aantal collega’s is bij iedere organisatie anders en bij de grotere organisaties is het niet te doen om op de eerste werkdag alle namen te onthouden, dit is ook helemaal niet erg. Maar probeer de namen van de belangrijkste collega’s wel te onthouden.

Tip 3: Durf te vragen en schrijf zoveel mogelijk op.

Je zult de eerste dag(en) ontzettend veel informatie krijgen, zowel over de organisatie als de werkzaamheden. Probeer zoveel mogelijk op te schrijven, zodat je dit later nog eens op je gemakje door kunt lezen. Er zit ongetwijfeld informatie tussen wat van groot belang is, maar wat je anders vergeten was. Daarnaast hoef je het niet nog een keer te vragen.

Tip 4: Wacht niet af, maar stel je proactief op.

Op je eerste werkdag zul je niet bedolven zijn onder het werk, maar je kunt er wel naar op zoek gaan. Uiteraard is het altijd even wennen en aftasten wat ze precies van je verwachten. Probeer hier op in te spelen door zelf vooruit te denken. Vraag desnoods om leesvoer over procedures of de organisatie.

Tip 5: Bewaar je telefoon op stil in je tas of beter nog; zet ‘m uit!

Als je steeds je telefoon pakt om te kijken of je een berichtje hebt, kweek je niet echt goodwill bij je collega’s. Je lijkt hierdoor ongeïnteresseerd en dit wil je natuurlijk niet. Uiteraard kun je ‘m in de pauze wel pakken om even je whatsapp te checken.

Tip 6: Mee eten en koffie halen

Het is altijd aan te raden mee te eten met collega’s. Zo kun je gemakkelijk een praatje maken en leer je ze beter kennen. Neem dus altijd voor de zekerheid een paar boterhammen van huis mee. Daarnaast wordt het op prijs gesteld als je wat te drinken voor je collega’s haalt in de loop van de dag. Je laat een goede kant van jezelf zien en het is erg attent.

Tip 7: Probeer niet te klagen

Je oud werkgever in slecht daglicht zetten is natuurlijk heel makkelijk. Je hebt iets om met je collega’s over te praten en het is gelijk duidelijk waarom je op zoek bent gegaan naar nieuw werk. Maar het is niet netjes. Je komt dan snel over als de negatieve zeurpiet en dat wil je echt niet zijn! Houd het positief en praat over leuke dingen.

Wij hopen dat wij jou hebben geholpen bij een goede voorbereiding voor jouw eerste werkdag. Als je deze goed hebt doorstaan dan zijn de dagen die daarop volgen al makkelijker. Blijf vooral jezelf en probeer toenadering te zoeken tot collega’s!