CV en Sollicitatietips

Curriculum Vitae

Een CV en een sollicitatiebrief, we krijgen er allemaal een keer mee te maken!
Heb jij nog nooit een CV gemaakt of ben je benieuwd hoe het beter kan? Wij van Jobnino helpen jou daar graag bij.

Onze eerste tip: zorg dat jouw CV een reflectie is van jezelf. Ben jij bijvoorbeeld goed in het overzicht bewaren, zorg er dan voor dat jouw CV overzichtelijk is. Alles mag, zolang het maar professioneel blijft!

Op een CV vermeld je eigenlijk alleen maar relevante informatie. Informatie als afgeronde opleidingen, werkervaringen, talen die je spreekt en eventuele cursussen en/of vaardigheden. Uiteraard voeg je ook persoonlijke informatie toe. Denk hierbij aan je naam, woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. LET OP: Vermeld NOOIT je BSN-nummer!

Nog een tip: Zet je werkervaring en/of opleidingen in chronologische volgorde. Dat wil zeggen; wat je als laatst hebt gedaan, zet je bovenaan.

Je kunt natuurlijk ook nog in een paar regels vertellen wie jij bent, wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor jou de stip op de horizon is.

Tips na afloop van het maken van een CV:
– Stel jezelf de vraag; past jouw CV bij de functie waar je op solliciteert?;
– Voeg een foto toe aan je CV;
– Is je CV langer dan 2 A4’tjes? Probeer deze in te korten;
– Laat je CV door iemand controleren op spelfouten;
– Sla je CV op als PDF, zo weet je zeker dat jouw CV geopend wordt zonder rare verspringingen.

hoe pak je je sollicitatiebrief aan?

Naast het maken van een CV is een sollicitatiebrief ook erg belangrijk in jouw sollicitatieproces. Maar wat zet je nou eigenlijk in een sollicitatiebrief?
Een sollicitatiebrief wordt ook wel een motivatiebrief genoemd. En zoals het woord al zegt, geeft deze brief aan wat jouw motivatie is om te solliciteren. Waarom solliciteer je op deze functie en waarom bij deze organisatie? Waarom ben jij geschikt voor deze functie? Eigenlijk is dit de kern van jouw sollicitatiebrief. Als je antwoord kunt geven op deze vragen, dan wek je interesse bij de lezer.

Tip: voor het schrijven van een sollicitatiebrief is een AIDA-model. Dit is een marketing-model waarin de vier belangrijkste punten benoemd worden in een reclame-uiting. Nu is een sollicitatiebrief natuurlijk niet hetzelfde als een reclame-uiting, maar eigenlijk schrijf je deze wel om jezelf te verkopen. Je hebt hetzelfde doel dus. AIDA is Attention, Interest, Desire en Action.

Attention

Grijp de aandacht

interest

Wek interesse en maak een goeie indruk

Desire

Creëer een behoefte bij de lezer

action

Zet aan tot actie

Het schrijven van een sollicitatiebrief doe je in een aantal stappen. Deze stappen zijn als volgt:

Begin formeel, denk hierbij aan: Geachte heer/mevrouw of Beste lezer etc. Als je weet wie de contactpersoon van deze vacature is, richt je brief dan aan diegene.

Overtuig de lezer met jouw intro! Schrijf enthousiast, persoonlijk en positief. Vertel waarom je solliciteert en waarom juist jij bij deze baan past.

Licht in deze alinea toe waarom dit jouw baan is en waar dit uit blijkt. Gebruik hierbij voorbeelden uit jouw werkverleden. Mocht je geen werkervaring hebben dan kun je ook toespitsen op jouw kennis die je op school / stages hebt opgedaan.

Zorg dat jouw motivatie goed aansluit bij de vacature waar je op solliciteert.

Je wilt natuurlijk graag kennis maken met de lezer, maak dat dan ook duidelijk! Geef aan dat je hoopt dat je d.m.v. jouw CV en sollicitatiebrief genoeg redenen hebt gegeven om jou uit te nodigen. Je mag ook best een beetje bijdehand zijn en voorstellen om bijvoorbeeld samen een kop koffie te drinken.

Uiteraard sluit je daarna af met een vriendelijke groet en jouw naam. Je kunt eventueel ook je telefoonnummer en/of emailadres nogmaals vermelden.

Hoor je een week niets? Bel dan gerust het bedrijf. Zo maak je jouw interesse nog eens duidelijk.

Zorg dat jouw motivatie goed aansluit bij de vacature waar je op solliciteert.